Каращите бавнo също създават проблеми на пътя

При ограничение 80, не е редно да се кара със 60 км/ч
24 окт 2019 18:00,
70
Каращите бавнo също създават проблеми на пътя
Снимка: Булфото архив

Шофирането може би е най-опасното нещо, което правим в живота си, а в същото време се учим най-малко за него, каза по БНТ доц. Димитър Илиев, преподавател в НСА.

Още по темата


Той отбеляза, че опасни на пътя са както тези, които карат бързо, така и тези, които карат бавно.

"Смятам, че пътният трафик трябва да бъде следван по ограниченията на скоростта, т.е. когато имаме булевард с ограничение 80, всички автомобили трябва да карат с 80. Иначе някой ако кара с 60, започва да създава затруднения, другите се опитват да го изпреварват, изнервят се шофьорите и в един момент се стига до пътнотранспортни произшествия", каза оше Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Прав е доцентът! Въпреки, че това наистина е ограничение, а не задължителна скорост, то шофирането на всички с приблизително еднаква скорост, като ограничението е много лесно, приятно и бързо. Въпрос на разбиране и култура! У нас това почти не се среща. Тук е въпрос на чест и мъжко достоинство да не спазваш закона и да пречиш на другите!
61
2
 
5
 
! Отговори
Вълнаро преди 4 години
А бе хора, вие шофирате ли изобщо? Проблемът е такъв: непознаване на закона, скорост и дистанция, липса на толерантност. Комплекси. От страна на държавата: лоши пътища, липсващи знаци и маркировки, ДУПКИ, безумни ограничения, катаджии в храстите, дето трябва иначе да са изрязани, и още какво ли още не..
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие ако бяхте толкова добри шофьори за колкото се изкарвате нямаше всеки ден да умират по 5-6 от вас и още толкова да са в болница.Във всички държави където автомобилите се движат по-скоро бавно и внимателно инцидентите са сведени до минимум.В държавите където се лутат като мишки мрът и като мишки.Русия,България и подобни.В нета е пълно с клипчета професори и магистрални нинджи как при 70-80 км се увърта кола на мокър път или малко сняг.Отваряйте тубата и гледайте.После философствайте.
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ограничението на скоростта, не е препоръчителна скорост, а точно това - ОГРАНИЧЕНИЕ, максимална скорост. Не са длъжни всички да карат с ограничението. Както и не са длъжни всички да толерират хора които искат да карат с такава скорост (а обикновено и по-висока).
58
6
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Прав е гсподин Илиев. Който не може да кара с максимално разрешената скорост и прави задръствания зад себе си нека да отбие и да пропусне колоната и после пак така до следващата отбивка. Преди 1988 г. има доста глобени водачи точно заради бавно шофиране и пречещи на движението. Но тогава се спазваше ЗДвП, а сега не, защото няма контрол. На така наречените магистрали има знаци за забрана на изпреварване от старан на товарни МПС, ама кой ги спазва? Никой, няма контрол
57
6
 
10
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 4 години
Ограничението показва максимално допустимата скорост. Това не означава, че всички трябва да карат точно с тази скорост. Всичко под нея е допустимо. Само на магистралите има минимално допустима скорост.
56
9
 
9
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 4 години
Изнервяли се?! Каква глyпост! Който е изнервен, значи не е минал психотеста. Ако някой бърза, да изпреварва. Аз си карам с 60, за да му е по-лесно да ме изпревари.
55
3
 
2
 
! Отговори
Върл Левскар преди 4 години
По южната дъга е страшно след 18 ч .В средната лента се кара с 60км.Престрояват се без мигачи .За толерантност да не говорим .
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доцента доста меко се е изразил, като препоръчва разрешена скорост. Истината известна извън България е, че при нормални условия, при безопасната скорост за пътя, катастрофите и загиналите са най-малко, а безопасната скорост понякога е доста над разрешената.
53
1
 
13
 
! Отговори
Шофьор от 40 години преди 4 години
Всеки добър шофьор знае, че най-безопасната скорост на движение е тази, с която се движат останалите. Примерно при дъжд, хлъзгаво или лека мъгла и карат с примерно 70, вместо с разрешените 90, то да шофираш с 50 е опасно, въпреки че е разрешено.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е доцента, но тук е пълно с "професори". Оказа се, че не познавате закона професорчета. И в сега действащия закон има няколко интересни текста за бавно каращите, които странно защо те не спазват и се правят, че ги няма. Примерно член 22 на закона, но не само този член.
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятностното смятане не е за всеки. То е уловка, с която се продава по успешно. При реално събитие, имайки един живот, е добре да не се налага съдбата да избира, от коя страна на процента ще попаднеш. Пък бил той и само 1 процент, срещу 99. Ако имахме по сто живота, разбирам, но..в реалния живот винаги може първо да ти се падне късата клечка. И когато залога е живота, останалите вероятности са неупотребими.60 км са компромис ,за достатъчно време за избягване на конфликт, а не скорост за такъв
50
10
 
5
 
! Отговори
сс преди 4 години
не виждате ли че нещата отиват на там пак да има глоби, до сега бяха ако караш над ограничението сега ще има и ако караш под него. хазната тряя се пълни гештапо тряя дере кожи тряя се плащат самолетите тряя има глоби...
49
8
 
7
 
! Отговори
Док преди 4 години
До АнонименГолем си.......***, ами стане някой инцидент? Кое е по-важно - да се движим безопасно или да стигнем 10 минути по-рано.
48
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тия дето карат бързо като се удари някъде защото не може да овладее автомобилът и какво прави?3-4 часа задръстване.Ми те не могат да карат масово погледнете ги ,не могат да мислят-мигачи не дават,завиват в последният момент отнемат предимство,засичат се увъртат се не могат да вземат завои не знаят как да спират и кога.Редовно се кара в насрещното.Често карат с по 70-80 км в малки градски улички наоколо играят деца.Без фарове,пияни.Леле я им направете минимална скорост 200 и челно във валяк.
47
11
 
3
 
! Отговори
XXL преди 4 години
Оф, защо си усложняваме живота. Най-добре да се кара както сега - кой както може.
46
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един ***.Трябвало точно с толкова километра да се кара и не по-малко.На тоя господин някой казвал ли му е че при удар с 60 км/ч повечето модерни коли са направени така че на тоя зад волана да му няма нищо ако си е сложил коланът.При 80-90 км не е така.И как ще караш с 80 ако е мокро и мъгливо ти нормален ли си?Разбирам защо в БГ са на челни позиции по смърт и катастрофи на пътя.Е заради такива нинджи като тоя.И кво?Караш с 90 оня насреща също и ако се ударите челно все едно с 200 в гроба..
45
2
 
14
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
В последно време "нормалната" скорост е поне 20-30 км/ч над ограничението. Дори и да се опитваш да караш по правилника, пречиш почти на половината. И те ти пречат.
44
3
 
8
 
! Отговори
Док преди 4 години
До Що да не е редно?На магистрала не се допускат МПС, чиято конструктивна скорост не надвишава 50 километра в час.
43
18
 
6
 
! Отговори
От Нидерландия преди 4 години
Аз съм еко мен, карам тротинетки и велосипеди, като карам велосипед сутрин в пиковеите часове като отивам еколочично на работа с колело или тротинетка, понякога се образува зад мен колона от 50-60 автомобили на една дълга отсечка, но никой не ме задминава, нищо че насрещното е свободно, защото линията е непрекъсната. Значи хората тук на запад кадето аз живея и съм си оправил живота имат култура на каране и поведение на пътя, не са прости като българите.